Valitsus peab elektrihinna tooma alla ja toetama ka ettevõtlust

kolmapäev, september 14, 2022

 Postimees küsis minult 08.09.2022, kas ja kuidas valitsus peaks toetama ka Eesti ettevõtlust. Vastasin:

Loomulikult peab riik ettevõtjatele appi tulema, sest praeguse reformierakondliku poliitika jätkudes näeme varsti koondamisi, ettevõtete pankrotte, töötuse ja vaesuse kasvu.
Kõige olulisem on elektri hind alla tuua. Valitsus peaks andma Eesti Energiale korralduse müüa elektrit tegeliku omahinnaga pluss mõistlik kasum. Selleks on vaja poliitilist tahet.
EKRE fraktsioon tegi äsja Riigikogus menetletavale elektrituru seadusele kaks olulist muudatusettepanekut. Esiteks, valitsuse kavandatav elektri universaalteenus ei peaks kehtima mitte ainult eraisikutele ja korteriühistutele, vaid ka väikeettevõtetele, kelle aastane elektri kogutarbimine ei ületa viit miljonit megavatt-tundi. Üle 90 protsendi Eesti ettevõtetest on väike- või keskmise suurusega ettevõtted, kes ei ole võimelised praeguste energiahindadega toime tulema. Teiseks, tegime ettepaneku, et universaalteenuse hinnast arvataks välja CO2 kulu, sest ilma selleta on valitsuse universaalteenus ikkagi normaalsest tasemest kordades kallim. Need kaks lihtsat kuid olulist muudatust võimaldaksid langetada elektri hinna ligi 40 euroni MWh eest.
Nii eraisikuid kui ka ettevõtjaid aitavaid meetmeid on veelgi. Võimalik on langetada elektri-, kütuse- ja gaasi aktsiisi, energia käibemaksu, aga ka toiduainete käibemaksu. Need kõik jätaksid inimestele rohkem raha kätte, vähendaksid inflatsiooni ning soodustaksid majanduskasvu. Paraku on praegu võimul vastupidist majanduspoliitikat ajavad ning eesti ettevõtete ja rahva käekäigust mittehoolivad erakonnad.

You Might Also Like

0 kommentaari

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...