Ukraina vajab ka otsest sõjalist abi

teisipäev, märts 01, 2022

Kremli suuremahuline sõjaline invasioon Ukraina vastu on kuritegu inimsuse ja rahu vastu, mis ei saa jääda kõige karmima vastuseta. Agressoriga, kes on heitnud kõrvale kõik võimalused diplomaatilisteks lahendusteks, tuleb rääkida talle arusaadavas keeles. Venemaa, kes on valinud oma provotseerimata rünnaku algatamisega verevalamise ja hävituse tee, peab vastutama kõigi tagajärgede, surma ja kannatuste eest, mida tema alatu rünnak kaasa toob.

  

Putin on selgelt deklareerinud, et Ukraina riigi hävitamine ja „denatsifitseerimine“ ei ole tema ainus eesmärk. Järgmisena on kavas kirjutada ümber kogu Euroopa julgeolekustruktuur, hävitada NATO ja USA juhtiv roll, pesta maha Venemaa „ajalooline alandus“ ning kehtestada end maailma juhtiva jõuna. Venemaa geopoliitilise doktriini eesmärgiks nn Vene impeeriumi taastamine, mis tähendab nõukogude okupatsiooni alt vabanenud rahvaste taas alistamist. See kujutab endast suurimat ohtu kõikidele Baltimaadele, sh ka Eestile ja me peame tegutsema olukorrale vastavalt.

 

On suurepärane, et Venemaa vastastes sanktsioonides lõpuks kokku lepiti. Paraku on sellest vähe. Venemaa teadis kõiki neid samme ette, need ei olnud talle üllatuseks. Kreml on nendega arvestanud, nendeks valmistunud ja mis kõige olulisem - Venemaa jõhker sõjaline rünnak näitab, et ta on valmis ka kahju sisse võtma. Nad ei hooli sellest, pealegi hakkavad lõviosa sanktsioonide tagajärjed ilmnema alles mõne aasta pärast. SWIFT-i kasutuse piiramisel, Vene keskpanga välismaal olevate varade külmutamisel ja vene lennukitele Euroopas lennukeelu seadmisel Eesti, Läti, Leedu Poola, Tšehhi ja Slovakkia eeskujul on mõju kohene.

 

Kuid kõigest hoolimata arvan, et me peame Venemaa peatamisel ja Ukraina aitamisel minema veelgi kaugemale. Kehtestama nn kolmanda sanktsiooniringi, mille üks osa oleks täielik kaubaembargo Venemaaga. Selle sisse kuuluks kogu nafta ja gaasiostude lõpetamine Venemaalt. Loomulikult ei ole see lihtne, sest lääs on end teinud vene energiast sõltuvaks, kuid just nüüd on aeg see sõltuvus üle parda heita. Räägitud on G-20-st ja teistest rahvusvahelistest organisatsioonidest välja heitmisest jne. Muidugi. Verehimulisele paariariigile tuleb koht kätte näidata ja muuta ta kõikide vahenditega võimetuks oma agressioone jätkama ja kordama.

 

Kuid sellestki on vähe. Me peame näitama, et Kremli ähvardused ja ka sõjaline kallaletung ei väära Ukraina enesemääramisõigust ega võimalust saada NATO ja Euroopa Liidu liikmeks. NATO peab pakkuma Kiievile koheselt liikmelisuse teekaarti ja EL võtma Ukraina liikmekandidaadiks. Ukraina on selle ära teeninud. See näitab venelastele ja annab selge signaali, et agressioonil ei ole vähimatki mõtet. Nad ei suuda NATO-t mõjutada, terroriseerida ega sundida Kesk- ja Ida-Euroopast tagasi tõmbuma. Ükskõik, mida Kreml teeb, või õigemini kõige kiuste, mida Putin teeb, NATO uks ei sulgu vaid hoopis avaneb. NATO-ga ühinemise diskussioon on täiesti uuel toonil läinud käima ka Soomes ja Rootsis, keda venelased on samuti ähvardanud.

 

Täiesti selge on, et lisaks relvadele, mida nüüd lõpuks on hakatud Ukrainale pakkuma, vajavad nad ka otsest sõjalist abi. Ilma selleta on Ukraina väga suurtes raskustes ja võib hoolimata senisest uskumatult vaprast vastupanust hoolimata varem või hiljem endast oluliselt suuremale vaenlasele alla jääda. Euroopa ei tohi Ukrainat üksi jätta. Ärgem unustagem, et Ukraina sõdib ja ohverdab end praegu meie kõigi eest.

 

Et Venemaaale, Putinile ja tema kamariljale ei jääks vähimatki illusiooni, justkui oleks tal võimalik relvade jõul viia ellu oma räigeid imperiaalseid ambitsioone, siis tuleb astuda veelgi otsustavam samm edasi. NATO peab teatama valmisolekust kehtestada lennukeeld vene sõjalennukitele ja kopteritele tervel Ukraina territooriumil ja selle ka jõustama. NATO ei saa jääda lihtsalt kõrvaltvaatajaks, sest kui Putin peaks ukrainlasi võitma, on selge, et peale Ukrainat jõuab kord Balti riikide, Poola ja Soome kätte.

 

Nüüd kui Riigikogu koguneb teisipäeval arutama Venemaale kehtestatavaid sanktsioone, siis peame Eesti poolt lauale tõstma ka teised siin väljatoodud ettepanekud – NATO ja EL liikmelisus ja sõjalise abi andmine Ukrainale. Vaid NATO appi minek Ukrainale peatab hullunud agressori ja avab tee vene rahvale Kremlisse sulgunud isevalitsejast vabaneda.


Avaldatud Delfis 28.02.2022

https://epl.delfi.ee/artikkel/96035405/henn-polluaas-nato-peab-pakkuma-kiievile-koheselt-liikmelisuse-teekaarti-ja-el-votma-ukraina-liikmekandidaadiks

You Might Also Like

0 kommentaari

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...