Eestist ei tohi saada politseiriiki!

neljapäev, mai 06, 2021

 Eestist ei tohi saada politseiriiki!

Henn Põlluaas


EKRE fraktsioonil oli täna hommikul kohtumine peaminister Kaja Kallasega ja seejärel siseminister Kristian Jaaniga. Kahjuks ei andnud need kohtumised kindlust, et muretsemiseks pole põhjust. Vastupidi!

 

Üheks peateemaks olidki tänase äärmusliberaalse valitsuse sihikindlad püüded muuta Eesti erinevate seadusalgatuste kaudu sisuliselt politseiriigiks. See tuleneb erinevate seaduste muutmise eelnõude - nakkushaiguste ennetamise seaduse, meediateenuste seaduse, hädaolukorra seaduse, kavandatava nn vihakõne kriminaliseerimise jne ühismõjust. Kusjuures vihakõne kui selline on jäetud ilmselt meelega defineerimata, võimaldades represseerida igaüht, kelle vaated ja sõnavabaduse realiseerimine võimulolijatele ühel või teisel põhjusel ei meeldi. Meediateenuse seadus seab sisse tsensuuri ja karistused samade asjade eest. Valitsuse väited, justkui kõnealused seadused ei muuda midagi, ei kannata vähimatki kriitikat. Küsin selle peale, miks neid siis üleüldse vaja on, kui need midagi ei muuda?

 

EKRE on kuulutanud, et kasutame kõiki legaalseid vahendeid, sealhulgas obstruktsiooni, ehk töötakistust Riigikogus, et nende tendentside vastu seista ja takistada kõnealuste eelnõude vastuvõtmist. Kuna läbirääkimised valitsuse ja koalitsiooniga käivad, siis täna, kolmapäevasel istungil, näitame omalt poolt head tahet ning loobume ajutiselt obstruktsioonist. Loodame, et jõuame mõistlikule kokkuleppele, et kõik sellised tendentsid seaduseelnõudest eemaldatakse. NETSi osas läbirääkimised käivad ja mõlemad pooled on esitanud enda ettepanekud.

 

Kohtumistel mõistsime teravalt hukka ka politsei ebaproportsionaalse reageeringu ja jõudemonstratsioonid rahumeelsete protestimiitingute vastu, mida kodanikud omaalgatuslikult Toompeal ja Vabaduse Platsil peavad. Irooniline on, et meeleavaldajad protesteerivad just nimelt ähvardava politseiriigi sisseviimise vastu. Riigikogu barrikadeerimine, automaatidega relvastatud märulipolitsei ja koerte kohaletoomine suuresti naistest ja noortest koosneva, enda põhiseaduslikku demonstratsiooniõigust kasutavate rahulike inimeste vastu on lubamatu. See õõnestab inimeste usaldust nii politsei kui riigi vastu, sõltumata sellest, kas ollakse protestijatega sama meelt või mitte. Nad kõik on meie inimesed, meil kõigil on õigus oma arvamust ja seisukohta avaldada.

 

Kahjuks ei saanud me ministritelt ühtegi rahuldavat vastust. Jutt, et politsei lähtus ohuhinnangust ning selle juhid tegi oma otsused vastavalt sellele ja Terviseameti palvele, näitavad vaid politseijuhtide ebakompetentsust ja suutmatust hinnata olukorda reaalsest tegelikkusest lähtuvalt. Ilmselgelt on ohuhinnang mittepädev, politsei on põhjendamatult üle reageerinud ning teinud valesid, ebaproportsionaalseid ja üledimensioneeritud otsuseid.

 

Loomulikult ei ole milleski süüdi reapolitseinikud, kes kohapeal on, kuid oleme seisukohal, et Venemaa ja Valgevene diktaatorlike käitumismallide ülevõtmise eest tuleb otsused teinud politseijuhid vastutusele võtta. Nii siseminister kui peaminister, kes sellist jõupoliitikat ja käitumist õigustavad peavad vabandama avalikkuse ees ning kandma poliitilist vastutust. Ilmselgelt on tegemist valitsuse poliitilise tellimusega. Tagasiastumine sellises olukorras oleks igati adekvaatne samm. Eesti on ja peab jääma demokraatlikuks riigiks!

 

Facebook 14.04.2021

 

P.S. Netsi osas saavutasimegi valitsusega kokkuleppe. Eelnõust eemaldati kõige hullemad sätted ja EKRE võttis oma muudatusettepanekud tagasi.

You Might Also Like

0 kommentaari

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...