Kas Sauel võltsitakse ühinemisreferendumi tulemusi?

reede, märts 04, 2016

Minu poole pöördus suur hulk murelikke Saue linna elanikke Saue linna, Saue, Kernu ja Nissi valla ühinemise rahvaküsitlus asjus. Linnaelanike ebameeldivaks üllatuseks kasutatakse hääletusel mitteturvalisi, kinni plommimata valimiskaste, mis jätavad vabad käed valimistulemustega manipuleerimiseks ja soovi korral nende võltsimiseks. Valimiskastid on suletud vaid plastiknipukatega, mida on võimalik osta igast ehitusmaterjalide kauplusest. Väidetavalt sai ka Kaubakeskuses võimalik hääletada, kuigi sellist hääletuskohta ei ole üldse ette nähtud ja seal koguti sedelid lihtsalt pappkarpi. Asi tundub justkui kriminaalseks minevat.

Eelnevad, nii Saue linna kui Saue valla poolt tellitud arvamusküsitlused näitavad selgelt, et Saue linna elanikud ühinemist ei toeta, on uhked oma linna üle ja ei soovi muutuda vallaelanikeks. Mingit riigipoolset sundi ühinemiseks ei ole, sest linnas on ligi 6000 elanikku, mis ületab valitsuse poolt kehtestatud alammäära. Erinevalt ühinemisläbirääkimistel osalevatest valdadest on Saue linn nii haldus-, kui majandusvõimekuse poolest Eesti omavalitsustest esimeste seas. Linna raha hakkab valdadesse voolma ja meie asjade üle hakkavad otsustama teised. Avalik arvamus on selgelt ühinemise vastu. Ka mina pean ühinemist Saue linnale kahjulikuks.

Ühinemisettepanek pärineb Saue vallalt. Saue linna volikogu nõustus ühe enamhäälega läbirääkimistel osalema selleks, et välja selgitada ühinemise võimalikud plussid ja miinused. Koalitsioonipartneritest, valimisliit Kindlad tegijad ja IRL-st, toetas liitumist vaid IRL. Ka opositsioonis olev Reformierakond oli peale paari erandit liitumisele vastu. See oli ka nende valimislubadus.

Linna vaatevinklist on läbirääkimised toonud esile selgelt rohkem miinuseid kui plusse, kuid seis volikogus on muutumas. Saue Linnavolikogu IRL fraktsioon, eesotsas volikogu esimehe Valdis Toomastiga on asunud liitumise nimel ründama koalitsioonipartnerist linnapea Tõnu Urvat (valimisliit Kindlad tegijad), kes toetab linna iseseisvust. Nüüd valmistatakse ette võimupööret, mis tooks kaasa liitumisega nõustumise volikogus. IRL pöördus Saue Linnavolikogu  Reformierakonna fraktsiooni poole ettepanekuga esitada koos enda koalitsioonipartnerile umbusaldus ja pakkus neile linnapea ja abilinnapea kohta tingimusel, et reformierakond asub liitumist pooldama. Riigi poolt ette nähtud aastapalga suuruse ühinemispreemia ootuses reetis reformierakond ja Harry Pajundi (Reformierakonna linnapea kandidaat) oma valijad ja asus ühinemist pooldama. Harry Pajundi on endine Saue linnapea, kes võeti 2012. aastal ametist maha oma ülesannetega mittetoimetuleku tõttu. Umbusalduse algatajaks toona oli muuseas seesama IRL, eesotsas Valdis Toomastiga, kellele ühinemine toob samuti aastapalga suuruse preemia. Kas raha ongi toimuva ajendiks?

Kuna surve volikogu liikmetele ja püüd avalikku arvamust mõjutada üha kasvab (neile kes on vastu on isegi koju helistatud) ning IRL-i poliitikute suust on kuuldud väiteid, et ühinemine viiakse läbi niikuinii, on paljudes linnainimestes tekkinud kahtlus võimaliku valimistulemuse võltsimise kavatsuse kohta. Kahtlustele annavad aluse inetud poliitmängud ja mitteturvaliste, pitseerimata valimiskastide kasutamine. Soovitud tulemuse saavutamiseks ei ole ju muud vaja, kui valimissedelid välja vahetada. Kui hääletustulemus saab olema teistsugune, kui äsja valminud küsitluses, siis on ilmne, et ühinemishääletuse tulemused on võltsitud.

Muidugi on volinikel ka voli lihtsalt ignoreerida rahva tahet, kuid ma tahaks näha, kes neile varsti saabuvatel valimistel siis enam hääli annaks. Tegemist oleks poliitilise enesetapuga.


You Might Also Like

2 kommentaari

  1. No mitte ei mõista, kes need kirjutise alguses mainitud "suur hulk "murelikke inimesi küll võiksid olla, kelle üllatuseks valimiskastid nii suletud on? Sest vähegi asjast huvitunud inimestele ,kes omavad televiisorit, loevad lehti ja uudiseid ,on see fakt juba ammu teada, kuna meedias näidati-räägiti sellest kõigile täiesti avalikult ja mingit saladust sellest ei tehtud. Aga ju siis see "suur hulk murelikke inimesi"(loodan et siiski mitte eriti suur hulk,sest siis tekib küll küsimus, mis inimesed meil siin elavad) on avalikest meedias edastavatest uudistest mingil arusaamatul moel nn "ära lõigatud"( ning Teil tuli siis neile "valgus tuppa tuua" vürtsitades juba niigi avalikku uudist valimistulemuste manipuleerimisega.Meel on mõru? Kingad pigistavad?Kes kellega manipuleerib?Kõik ,mis ei meeldi ja ei sobi-on tont ise?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmselgelt olid need murelikud inimesed need, kes hääletama läksid, olukorda nägid ja peale seda mulle helistasid. See, justkui oleks inimesi enne hääletamist sellest TV-s informeeritud ei vasta tõele. Kas king pigistab ja meel on mõru, et valedele tuginema pead?

      Kustuta

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...