IRL-i mitu juttu

kolmapäev, jaanuar 26, 2011

Tahes-tahtmata hakkavad silma teravad vasturääkivused erakondade seisukohtades ja hoiakutes, mis puudutavad konkreetseid küsimusi. Vaadate paljusus on normaalne. Kui need vastuolud esinevad aga ühe ja sama erakonna seisukohtades ja avaldustes, siis ei ole see enam normaalne.

Nii tegi näiteks IRL-i rahvuslaste ühendus avalduse, milles rõhutati Tartu Rahu, kui meie riikliku õigusjärgsuse alusmüüri jätkuva tunnustamise vajadust ja tauniti viisavabaduse kehtestamist EL ja Venemaa vahel. Tervitan igati IRL-i rahvuslaste ühenduse avaldust, kuid kahjuks tuleb tõdeda, et see on tüüpiline näide IRL-i sisevastuoledest ja sellest, kuidas saba ei tea, mida teeb pea.

Tartu Rahu Põlistamise Selts, mida mul on au juhatada, on võtnud korduvalt (ja hiljaaegu) ühendust mitmete Riigikogu Setomaa toetusgrupi liikmete ja IRL-i juhtfiguuridega. Oleme edastanud neile Eesti-Vene piirilepingu (millelt Venemaa on oma allkirja tagasi võtnud) denonsseerimise ja loovutuslikele piiriläbirääkimistele moratooriumi seadmise eelnõu, lootes, et see Riigikogule menetlemiseks edastataks. Vastupidiselt IRL-is kõrvale tõrjutud rahvuslastest, kes Tartu Rahu au sees peavad, ei leidnud IRL-i juhtfiguurid, et Eesti peaks Tartu rahuga määratud piiride ja okupeeritud aladele jäänud kodanike eest seisma või mingeidki meetmeid tarvitusele võtma. TRPS koostatud eelnõud keelduti käsitlemast. Kinnitati, et Toompeal ei ole esindatud mitte ühtegi poliitilist jõudu, kes asjaga tegelemisest huvitatud oleks.

Samasugune kahepalgelisus ja lõhestatus valitseb ka Eestile hukatusliku viisavabaduse küsimuses, mida IRL erakonnana toetab, kuid IRL-i rahvuslaste ühendus oma avalduses taunib.

Tekib küsimus, kas IRL on ikka see õige erakond, kuhu rahvuslaste ühendus kuulub. Ehk oleks neil juba ammu aeg lahkuda Res Publika poolt kaaperdatud libarahvuslikust IRL-ist, selle asemel, et nimekirja esinumbritele hääli koguda. Või kuulubki IRL-i valimistaktikasse hämamine ja erinevatele sihtgruppidele erineva jutu ajamine? Nagu keskerakonnal, kellele eestlastele ja venelastele suunatud valimisloosungid sootuks erinevad on.

Igatahes ma ei leia, et oleks võimalik usaldada erakonda, kes käitub kui mitmepealine lohe, kellel iga pea erinevat ja teineteisele risti vastukäivat juttu räägib. Tegudest,näiteks riigi raha ja vahendite kasutamine valimiskampaaniate korraldamisel, mis IRL-i Reformierakonna ja Keskerakonnaga äravahetamiseni sarnaseks teevad, ma ei hakka rääkimagi.

You Might Also Like

0 kommentaari

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...