Hümni kaitsmise vastu olijad paljastavad enda tegeliku pale

reede, märts 02, 2018

Olin 01.03.2018 Vikerraadio Reporteritunnis koos oponentide Carri Ginteri, Barbi Pilvre ja Külli Taroga, kes on kõik eelnevalt hümni seadusega sätestamise vastu sõna võtnud. Seda võib vist kambakaks nimetada, kuid tagasiside põhjal, mida olen saanud, ei jäänud ma siiski neile alla:

https://vikerraadio.err.ee/v/reporteritund/saated/1e34beee-7c6d-4547-84ab-0edc2cdb36df/reporteritund-kas-meil-on-tarvis-humniseadust

Täna on Postimehes jälle üks lugu, kus korratakse neidsamu jaburaid valesid, millega püütakse hümniseaduse vastu hirmu ja paanikat tekitada. Sellised inimesed, kes väidavad, et EKRE poolt esitatud hümniseaduse alusel hakatakse hümni ajal istumise, vales kohas laulmise või mütsi peast mittevõtmise eest vangi panema, näitavad vaid enda pahatahtlikust või lihtlabast rumalust. Las nad valivad ise, kumbasse klassi nad kuuluvad, kuigi tõenäoliselt on nad nii üht kui teist korraga.
Karistus hümni teostamise eest on juba täna Karistusseadustikuga sätestatud. Hümniseadus ei too siia mitte mingisugust muutust. Teotamine on karistatav. Teotamiseks võib kvalifitseerida näiteks hümni sõnade asendamise mingite rõvedate roppustega jne. Samas ei sätesta aga mitte ükski seadus, mis laul siis ikkagi Eesti hümn on. Seega võib täna karistamatult hümni teotada igal võimalikul viisi. Andes hümnile ametliku staatuse teiste seadusega määratud riigi sümbolite, lipu ja vapi kõrval, kaitseme me hümni. Kuidas saab keegi sellele vastu olla?
Istumine või mütsi pähe jätmine ei ole hümni teotamine. See väljendab mitteaustavat suhtumist. Need on kaks täiesti ise asja, mida peaks isegi iga esimese kursuse kõige laisemgi juuratudeng teadma, juristidest, diplomaatidest ja poliitikutest rääkimata. Ja loomulikult ei nõua ega ootagi keegi puudega või haigete inimeste püstitõusmist. Igale asjale tuleb läheneda ikkagi terve mõistusega.
Ma loodan, et Riigikogus seda jätkub ja seadus võetakse vastu. Kui kellelgi on esimese ja teise lugemise vahel häid ettepanekuid, kuidas eelnõud veelgi paremaks teha, siis on see ju ainult tervitatav. Kui aga teatud erakonnad ja isikud hääletavad hümniseaduse vastu, siis näitavad nad sellega lõplikult, milline on nende tegelik suhtumine meie riigi- ja rahvussümbolitesse ning ka rahvusriiklusesse laiemalt.

You Might Also Like

0 kommentaari

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...