neljapäev, oktoober 06, 2011

Reedel 14.10.2011 toimus  Tallinna Ülikooli (end. Teaduste Akadeemia) raamatukogus, Rävala pst. 10, minu raamatu "Lennart Meri, vabaduse valus valgus" esitlus.

Katkend raamatust: Nagu Lennart Merigi, usun ka mina, et igal rahval peavad olema omad kangelased ja rahvuslikud iidolid. Inimesed, keda austada, kelle poole alt üles vaadata, kellelt õppida ja keda järeltulevatele põlvedele eeskujuks tuua. Isikud, kes tugevdavad meie identiteeti ja annavad põhjust olla uhke oma rahvuse üle. Kuid olen ka seda meelt, et see ei saa põhineda valedel ja ekslikel eeldustel ega kunstlikult kujundatud imagol. Keegi ei ole pühak, kuid kangelased peavad olema tõelised, kaalukausile pannes peab positiivne ja tõde muu üle kaaluma. Soovimata vähemalgi määral vähendada kõige positiivse osakaalu, mida saatis korda Lennart Meri –  ja seda oli väga palju –, leian, et ajaloo võtmeisikute ja nende tegude kajastus peab olema õige, aus ja tasakaalustatud. Merist loodud kuvand seda ei ole.

Ma usun, et Meri armastas oma maad ja rahvast ning soovis Eestile parimat, kuid just selles peitubki sügavam probleem – kas tema usk enda eksimatusesse, arusaam parimast ning selle saavutamiseks valitud tee, astutud sammud ja motiivid olid ikka alati õiged või õigustatud. Tegelikkuses saatsid Meri sõnu demokraatiast ja põhiseaduslike printsiipide järgimisest tihtipeale autoritaarse hõnguga teod ning rahvuslike huvide ja põhiseaduse ignoreerimine. Päris viimane kaalumine jääb küll Peetruse pärusmaaks, kuid ka inimestena ei tohi me tegelikkuse ja tõe ees silmi kinni pigistada, ükskõik kui valus või ebameeldiv see poleks. On väga lihtne rääkida juttu, mis kõigile meeldib. Palju raskem on rääkida juttu, mis on tõde.




Delfi fotograafi jäädvustatud hetked enne esitlust: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/fotod-henn-polluaas-esitles-raamatut-lennart-merist.d?id=59835231

You Might Also Like

0 kommentaari

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...