Lipupäevast on kultuuri toetamiseks vähe

laupäev, detsember 03, 2022

Riigikogus on arutusel uue lipupäeva asutamine meie kirjanduse, laulupeotraditsiooni ja kultuuri austamiseks. Pidasin 21.11. 2022 sellel teemal ka kõne:

Austatud eesistuja! Austatud kolleegid! 

Loomulikult, see on väga ilus ja südamlik eelnõu tähistada lipupäevaga ja pidada aus meie kirjandust ja laulupeotraditsiooni ja ‑kultuuri. Ja loomulikult seda tuleb toetada, siin ei ole kahtlustki. 

Aga samas närib minu hinge siiski teatud kahtlus, kas ei ole tegemist lihtsalt näilise žesti tegemisega, millel ju mingisugust sisu taga ei ole. Sest lipu heiskamine ja kõikide nende inimeste ja kultuuritegelaste ja laulupeo austamine peaks ju jõudma kaugemale, jõudma ka sügavamale. Aga ometigi me näeme, et päris ehtsat, käegakatsutavat toetust ju tegelikult nendele inimestele, kõikidele kultuuriloojatele ei anta. 

Me teame, kuidas erinevad kultuuritoetused on vähenenud, me teame, kuidas ka kultuuripreemiate ja  muude toetuste andmine on vähenenud, kuidas see on sattunud kindla ja kitsa tsunfti kätesse ja kuidas seda jagatakse valikuliselt. 

Me teame seda, milline puudus on meil koorilauludirigentidest, rahvatantsujuhtidest, me teame, et nende tööd ei väärtustata piisavalt, nende palk ei ole piisav. Ei anta toetusi, et hankida ja muretseda kooridele ja tantsurühmadele rahvarõivaid ja nii edasi ja nii edasi. Nii et kõige selle taustal rääkida, kuidas me nüüd siis austame kõiki neid inimesi, on minu meelest väga-väga silmakirjalik.

Mulle tuleb meelde, kui siinsamas saalis oli kunagi arutusel, kuidas aidata ja toetada meie kodumaist ettevõtlust, sest ainult ettevõtlus ongi ju see, millel meie ühiskond, meie see materiaalne baas põhineb ja mille kaudu meil on võimalik toetada enda kultuuri. Aga kahjuks me näeme seda, et nii kui varemgi, nii ka tänasel valitsusel puudub igasugune tahe ja soov meie ettevõtlust ja majandust tegelikult toetada. Ja nii tuligi Reformierakonna poolt juhitud valitsus välja ideega kehtestada meie ettevõtluse auks lipupäev. Väga ilus, aga see on tühi žest, sest reaalseid probleeme see ei lahenda.


Jah, loomulikult, see žest täna on ilus, aga sellega peaks kaasnema ikkagi midagi palju rohkemat. Sest vastasel juhul see jääbki ainult tühjaks žestiks ja sel ei ole mitte midagi tegemist reaalse olukorraga, kus me täna oleme.


Nii et minu üleskutse on kõikidele koalitsioonierakondadele, ka opositsioonierakondadele, Riigikogule ja muidugi eeskätt valitsusele, et ärme tee tühipaljaid žeste, need on küll ilusad, aga teeme ka midagi käegakatsutavat. 


Teeme nii, et meie kultuur õitseks, meie rahvuskultuur õitseks ja jääks püsima ja et me saaksime ka järeltulevate põlvede ees mitte häbiga neile otsa vaadata, vaid saaksime olla uhked, et lisaks lipupäeva kehtestamisele me ka toetasime kõige suuremal määral meie kultuuri, kunsti ja kirjandust, nii kuidas see vähegi võimalik on. 

Aitäh!

You Might Also Like

0 kommentaari

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...