Valitsus ei usalda koalitsiooniliikmeid

teisipäev, juuni 16, 2015

  • Minu kõne Riigikogus 15.06.2015


Täna on ajalooline päev, kobarseaduse päev, kobarusaldamise või mitteusaldamise päev. Ajalooline küll, aga kahjuks mitte positiivses mõttes. Oleme täna olukorras, kus kõiki hea asjaajamise tavasid eirates püütakse Eesti rahvale ja ettevõtetele peale suruda maksutõuse, millest valimistel ei räägitud ja mille sisseviimiseks puuduvad mõistlikud argumendid, vajadusest rääkimata.
Ühe käega lubatakse anda juurde lastetoetustele ja madalapalgalistele, mis iseenesest on ju hea, kuid teise käega võetakse neilt ära märksa rohkem. Lisaks üleüldisele elukalliduse tõusule mõjub see hävitavalt mitmete majandusharude toimetulekule ja arengule.
Väidetavalt tõuseb järgneva nelja aasta jooksul keskmine palk Eestis ca 26% ja seega kavandatav aktsiisitõus inimeste ostujõudu koalitsiooni juhtide sõnul ei vähenda. Oletame, et see on tõesti nii, kuigi seni on palgatõus puudutanud peamiselt suurema palga saajaid. 26%-lise palgatõusuga kaasneb automaatselt 26%-line sotsiaalmaksu ja tulumaksu laekumise kasv. Mida see tähendab? See tähendab seda, et raha oleks riigil ka makse tõstmata ja jääks ülegi. See tähendab, et me ei peaks täna seda seadust arutamagi ja maksutõusud võiks rahuliku südamega kõrvale heita.
Raha mittejätkumine võib tekkida vaid juhul, kui koalitsioonileppes on planeeritud Eesti majanduse allakäik ja töökohtade arvu vähenemine, või siis juhul, kui esitatakse teadlikult võltslootusi brutopalga tõusust 26% võrra.
Aktsiisitõusuga kaasneb veel üks oht, millest valitsus ei taha rääkida. See puudutab meie igapäevast turvalisust, politseid, kiirabi ja tuletõrjet. Hinnatõus tähendab kõikide nende valdkondade kulude kasvu. See viib kas jätkuvale personalikärpimisele mida on juba niigi vähem, kui vaja, pooled tuletõrjedepood ja konstaablipunktid üle Eesti on juba suletud, või jäävad masinad aasta lõpus kütuse puudusel seisma. Kiirabi ei jõua abivajajate juurde, politsei ei pääse õnnetus- või kuriteopaigale ja tuletõrje ei sõida tulekahju kustutama.
Kütuseaktsiisi ja sellega kaasnev üleüldine hinnatõus puudutab ka meie Kaitseväge ja Kaitseliitu, süües ära osa meie riigi kaitse-eelarvest. See ohustab juba otseselt meie riiklikku julgeolekut. Kui suured kõnealused summad on, sellele ei ole meile tänaseni vastatud, justkui see ei olekski oluline.
Negatiivsetest aspektidest oleks palju rääkida, kuid opositsiooni ja rahvast ju ei kuulata. Sellest on täna palju räägitud ja ma ei hakka üle kordama.
Ei ole saladus, et maksutõusude vastu protesteerivad lisaks opositsiooniparteidele ka koalitsioonierakondade liikmed. Näiteks tegi Reformierakonna Tartu piirkond avalduse, milles nad taunisid erakonna ladviku eemaldumist rahvast ja oma erakonna joonest ning mõistsid hukka arutlusel oleva maksumuudatuste kobarseaduse, mille vajalikkusest ei saa nende sõnul aru Reformierakonna fraktsiooni liikmedki. Tean, et samal seisukohal on ka suur osa teiste koalitsioonierakondade inimestest. Konservatiivse Rahvaerakonna poolt korraldatud aktsiisitõusuvastasel meeleavaldusel nii Tallinnas kui Tartus oli palju neid inimesi, kes kuulusid valitsuserakondadesse. Aktsiisi- ja käibemaksutõusu vastu korjatud kümnete tuhandete allkirjade seas on kindlasti ka tuhandeid võimuerakondade liikmete või valijate allkirju.
Nüüd mõni sõna usaldushääletuse tegelikust põhjusest. Valitsus eesotsas peaminister Rõivasega võib kuitahes palju rääkida, et kobarseadus ja selle sidumine usaldushääletusega on tingitud opositsiooni tegemistest ja tegevusest. See ei vasta tõele. Opositsiooni on ju hea seitsmes surmapatuski süüdistada. Kui koalitsioonil oleks hääled koos, oleks need seadused läbi läinud ka ükshaaval. Tegelikult ei ole tegemist mitte usaldushääletusega valitsusele, vaid valitsuse umbusaldusavaldusega koalitsioonifraktsioonide liikmete vastu. On selge, et aktsiisi ja käibemaksu tõstmiseks ei ole koalitsioonierakondades üksmeelt ja ainus võimalus neid läbi suruda oli esitada need kobareelnõuna ja siduda usaldushääletusega. Seega, tänast hääletust ei tehta mitte opositsiooni pärast, nagu väidetakse, vaid seda tehti, kuna valitsus ei usalda omaenda erakondade ja fraktsioonide inimesi.

Head koalitsiooni liikmed! Kahju, et saal on teist tühi, aga ma loodan, et nii mõnigi teist jälgib seda monitoride ja kõlarite vahendusel. Ma panen teile südamele: kuulake mõistuse häält ja hääletage enda kummitempliks tegemise vastu! Ärge laske ennast alandada ja vastutustundetul valitsusel endast üle sõita!


You Might Also Like

0 kommentaari

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Laadib...

Uued uudised

Laadib...